Confidenţialitate

Avertisment BNR: Creditarea populației a depășit deja pragul de semnal

Creditarea populației a depășit deja pragul de semnal, iar când va ajunge la pragul de alertă, BNR ar putea inteveni prin plafonarea gradului de îndatorare – este un avertisment transmis ieri de un director din cadrul Băncii Naționale.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, afirmă că deocamdată sunt purtate discuții între BNR și bănci despre volumul de credite acordate populației.

Sfatul sau pentru un român care se gândește la un viitor credit este să analizeze cu atenție veniturile, pentru a fi sigur că va putea face față unui credit luat pe mai mulți ani:

.Este vorba de o opinie care a fost exprimată de un coleg, director adjunct la Direcția de Stabilitate Financiară, în legătură cu posibilitatea, sau cu nevoia, în viitorul apropiat de a se stabili un prag mai jos de îndatorare pentru cei care iau credite. Nu este o poziție oficială a Băncii Naționale. Este o opinie exprimată pe baza unui studiu făcut și mai departe, această opinie se incadrează în preocuparea foarte atentă a Băncii Naționale în momentul de față, de a nu se ajunge la o supraîndatorarea a populației”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt lucru îngrijorător – în opinia consilierului Adrian Vasilescu – este faptul că multe firme nu se mai califică pentru a lua un credit, din cauza datoriilor mari pe care le au:

„Tot mai puține firme, și ăsta e lucrul important și de semnalat, se califică pentru a obține credite la bănci din România. Din cauză că bilanțurile lor nu sunt corespunzătoare pentru a fi eligibile. Unele firme au datorii imai mari decât întreaga lor avere. Și atunci dacă o bancă constată că așa stau lucrurile, cum să îi mai dea credit.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

A afirmat astfel, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.