Confidenţialitate

Autorul atacului asupra WhatsApp, o companie israeliană specializată în spionaj cibernetic

În spatele atacului cibernetic care a avut drept țintă platforma WhatsApp s-ar afla o companie israeliană specializată în spionaj cibernetic – potrivit companiei deținute de gigantul Facebook.

Hackerii au profitat de o breșă în sistemul de securitate al mesageriei online. Tenative de atac cibernetic au fost raportate și după ce WhatsApp a anunțat o actualizare a platformei.

WhatsApp a transmis că există indicii că atacul cibernetic ce a exploatat o vulnerabilitate a aplicației de mesagerie online a fost comis de o companii privată care lucrează cu guverne în domeniul spionajului”.

Vizate de atac au fost grupuri pentru protecția drepturilor omului.

Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat că atacul a fost unul sofisticat și poartă toate semnele distinctive ale “unei companii private care lucrează cu guverne în domeniul spionajului”.

Totodată, compania suspectează că atacul cibernetic a vizat organizații pentru protecția drepturilor omului, și a informat în acest sens grupuri pentru protecția drepturilor omului, câteva firme de securitate și Departamentul de Justiție din SUA.

“Lucrăm împreună cu grupurile pentru protecția drepturilor omului pentru a descoperi cât de multe putem despre cine din comunitatea lor ar fi putut fi afectat”, a explicat un reprezentant al WhatApp.

WhatsApp a informat mai multe organizații pentru protecția drepturilor omului că suspectează că programul spion utilizat în atac a fost dezvoltat de compania israeliană NSO Group, a declarat Eva Galperin, director de securitate cibernetică la Electronic Frontier Foundation.

NSO Group a transmis că va investiga orice “acuzații credibile de utilizare incorectă” a tehnologiei sale.

“În niciun caz NSO nu ar fi implicată în utilizarea sau identificarea țintelor tehnologiei sale, care este utilizată exclusiv de agenții de informații și de aplicare a legii”, a comunicat NSO Group.

Citizen Lab, un grup de cercetare din cadrul Universității din Toronto, a transmis luni că “se crede că atacatorul a încercat (și a fost blocat de WhatsApp) să exploateze [vulnerabilitatea] chiar și ieri (duminică, n.red.), vizând un avocat pentru drepturile omului”.

Una din țintele atacului cibernetic, un avocat din Marea Britanie, a declarat sub protecția anonimatului că un atac de acest fel, care însă a eșuat, a fost efectuat duminică, după ce WhatsApp a publicat o actualizare. Avocatul a contactat Citizen Lab după ce anterior a primit mai multe apeluri suspecte pe aplicația WhatsApp.