Confidenţialitate

Autoritățile române acuză autoritățile din Austria de discriminare a copiilor români

Ministerul Afacerilor Externe și cel pentru Românii de Pretutindeni acuză autoritățile din Austria de discriminare a copiilor români.

De la 1 ianuarie, în Austria, a intrat în vigoare o nouă lege privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru al Uniunii, în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului.

Ministerul de Externe susține că decizia încalcă legislația comunitară.

Într-o declarație acordată Europa FM, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, spune că aproximativ 14 mii de familii sunt afectate.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni face un apel la românii afectați să apeleze la autoritățile române dacă se simt discriminați. Iată datele de contact.

Decizia Parlamentului Austriei nu îi afectează pe copiii care trăiesc alături de părinți în această țară.

MAE mai spune că „apartenența la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni” și amintește că Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede „dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili și lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca cetățenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie”.

„Subliniem că în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalității de tratament prevăzută în TFUE și în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, ci și orice forme de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferențiere, conduc în fapt, la același rezultat”, arată MAE.