Autoritatile medicale americane sunt prudente in privinta eficientei serului experimental, administrat celor doi americani infectati cu virusul Ebola

Serul denumit ZMapp a fost descris drept ‘miraculos’ de unii medici. Tratamentul a atenuat simptomele infecției în cazul medicului Kent Brantly, care a fost adus la un spital din Atlanta.

Starea de sănătate a doctorului Kent Brantly era gravă săptămâna trecută, însă după ce a primit serul cu anticorpi el a putut să se ridice și să poată fi transportat cu avionul sanitar în Statele Unite.

Mai mult, medicii spun că a reușit chiar să facă și duș.

Și cealală misionară americană care a contractat virusul Ebola în Liberia e mai bine după ce i-a fost administrat de două ori serul ZMapp.

În vârstă de 60 de ani, femeia a fost adusă ieri în Statele Unite și e tratată tot la spitalul din Atlanta.

În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest virus foarte violent și care a cauzat în acest an moartea a 900 de persoane, din 1.600 de oameni infectați.

Epidemia, fără precedent, afectează Liberia, Sierra Leone și Guineea.

Directorul Institutului american de alergii și boli infecțioase a recunoscut că serul are ‘o anumită eficacitate, însă doar la acești doi pacienți’. Oficialul a confirmat că acești anticorpi au fost administrați celor doi pacienți fără ca inițial autoritățile medicale să fie informate.

Pentru ca acest tratament să fie eficient trebuie realizate teste clinice asupra unui număr mai mare de bolnavi, dar acum acest lucru este foarte dificil având în vedere numărul ‘insuficient de doze’.

Un vaccin ar putea fi gata de abia la jumătatea anului viitor.