Confidenţialitate

Autoritățile locale ar putea primi undă verde pentru a deschide școlile din 8 februarie | AUDIO

Decizia ar viza zonele unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 este sub 1, adică acolo unde e cel mult un caz de COVID-19 la mia de locuitori.

La ora 16.00, președintele Klaus Iohannis discută cu ministrul Educației, premierul și toți cei responsabili de gestionarea pandemiei despre această temă.

În ciuda creșterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, sunt în țară multe zone verzi, în care școlile ar putea fi deschise.

De altfel, se pare că atât președintele Klaus Iohannis cât și alți politiceni sunt pentru descentralizarea deciziei, mai ales că există încă aproape 300.000 de elevi care nu au acces la școala online, mulți din sate în care în ultimele luni nu au fost cazuri de coronavirus sau au fost mai puțin de 10.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este și el adeptul descentralizării deciziei, dar spune că nu poate face un anunț până ce nu va discuta cu ceilalți factori implicați:

„Evident că nu poate fi luată o hotărâre, o hotărâre înaintea unor discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui subiect extrem de important.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Capitală, acum, rata de infectare este peste 3, deci ne aflăm în scenariul roșu.

Șefa DSP, Oana Nicolescu, nu crede într-o scădere spectaculoasă a numărului de imbolnăviri de COVID-19 până la 8 februarie:

„Pentru noi, la nivel de DSP, este foarte important criteriul epidemiologic. Vedeți că suntem pe o scădere, dar fiecare dintre noi vrem ca acest trend să fie,într-adevăr unul descrescător semnificativ și, cu siguranță, atunci vom lua măsurile care se impun. (…) Sub 3 este foarte greu, pentru că am avut un Crăciun, am avut un Revelion, care, din păcate, și-au spus cuvântul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi după amiază, președintele Klaus Iohannis va face un anuț referitor la felul în care va continua acest an școlar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru