Autoritatile irakiene au avertizat ONU ca insurgentii sunniti au confiscat materiale nucleare folosite in scopuri stiintifice de la Universitatea din Mosul

Potrivit ambasadorului irakian la ONU, citat de BBC, autorităţile au reuşit să confişte deja de la insurgenţii suniţi aproape 40 de kilograme de componente de uraniu.

Într-o scrisoare trimisă secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, ambasadorului irakian la ONU Mohamed Ali Alhakim cere ajutor internaţional pentru a împiedica folosirea acestor materiale de către teroriştii din Irak sau din străinătate.

Deşi cantităţile dispărute nu sunt mari, în combinaţie cu alte substanţe, materialele nucleare pot fi folosite în atacuri teroriste, explică oficialul irakian.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a precizat însă că materialele dispărute de la Universitatea din Mosul nu prezintă un risc major de securitate.

La rândul lor, mai mulţi oficiali americani susţin că este puţin probabil ca materialele să conţină uraniu îmbogăţit.

Autorităţile irakiene avertizează că mai multe grupuri teroriste au preluat controlul asupra unor depozite de materiale nucleare, iar statul nu mai poate garanta securitatea lor.

Încă de luna trecută Insurgenţii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant au ocupat oraşul Mosul, aflat la 400 de kilometri nord vest de Bagdad.