Confidenţialitate

Autorităţile, în alertă din cauza înrăutăţirii vremii

Ministerul Afacerilor Interne a pregătit aproape 5.000 de forţe de intervenţie şi 2.300 de mijloace în sprijinul comunităţilor, în condiţiile schimbării vremii, a accentuării precipitaţiilor şi a răcirii accentuate în aproape toate zonele ţării.

Duminică, între orele 8.00 – 23.00, este în vigoare o atenţionare de cod galben pentru ploi, lapoviţă şi ninsoare, intensificări ale vântului, răcire accentuată în aproape toate zonele ţării. De asemenea, până luni la ora 12.00 este în vigoare avertizarea de Cod portocaliu pentru cursuri de râuri din judeţele: Arad, Alba, Bistriţa Năsăud, Bihor, Braşov, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Sălaj, Sibiu şi Satu Mare.

La nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al Ministerului Afacerilor Interne se monitorizează permanent situaţia din teren pentru a se putea decide în cel mai scurt timp alocarea de resurse şi mijloace tehnice suplimentare în zonele unde se înregistrează situaţii de urgenţă, arată MAI.

Potrivit centralizării realizate duminică dimineaţă, în urma ploilor de săptămâna trecută, se mai înregistrează încă efecte în 53 de localităţi din 20 judeţe ale ţării.

O situaţie distinctă a apărut în judeţul Dâmboviţa, unde s-a reactivat alunecarea de teren din satul Văleni Dâmboviţa, în punctul Lunca, pe o lăţime de cca. 300 m. aceasta a afectat un număr de 11 gospodării.

În urma hotărârii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) al comunei Văleni Dâmboviţa, din cele 11 case afectate au fost evacuate 3 familii, ale căror locuinţe nu mai prezentau siguranţă, acestea mutându-se la rudele din localitate.

Alunecarea de teren este monitorizată de către CLSU Văleni Dâmboviţa, urmând ca luni în zona afectată să sosească şi specialişti care să decidă măsurile potrivite de atenuare a efectelor de alunecare.

MAI recomandă cetăţenilor să se intereseze din timp asupra prognozei meteo, să respecte indicaţiile transmise la radio sau televizor de autorităţi şi dacă circulă în zonele unde sunt anunţate precipitaţii sub formă de ninsoare să aibă autoturismele echipate corespunzător.