Autoritatile din Ucraina preiau controlul asupra cladirilor ocupate de separatistii pro-rusi

După ce azi noapte au eliberat primăria Mariupol, astăzi blindatele ucrainene au trecut de un baraj al insurgenților din Slaviansk, cărora le-au cerut să evacueze primăria. Din pacate, o persoană a murit şi mai multe au fost ranite in timpul acestor operaţiuni.

În Slaviansk, au răsunat astăzi focuri de armă. Separatiștii pro-ruși vorbesc despre un asalt al forțelor ucrainene. De altfel, la vederea blindatelor aflate de partea celealtă a barajului, insurgenții au dat singuri foc baricadelor ridicate și au început să se retragă, în timp ce un elicopter survola zona. Jurnaliștii Agenției France Presse au observat 5 blindate ucrainene care au trecut de barajul separatiștilor pro-ruși din Slaviansk. Personalului civil din primăria i s-a ordonat să evacueze clădirea.

Azi noapte, forțele ucrainene au preluat controlul și asupra primăriei din Mariupol, un port din sud-estul țării, cu aproximativ 500 de mii de locuitori, care era ocupat de separatiștii pro-ruși din 13 aprilie.

Primăria a fost eliberată și poate să funcționeze normal a anunțat ministrul de interne al Ucrainei. În confruntările dintre ucraineni și separatiștii pro ruși, 5 persoane au fost rănite. Tot în cursul nopții, ministerul Apărării a încercat să-i oprească pe separtiștii pro ruși să ocupe o bază militară din estul țării. 100 de atacatori ar fi deschis focul cu arme automate și ar fi folosit și grenade, iar în aceste confruntări a fost rănit un militar ucrainean. Viața lui nu e însă în pericol.

Între timp, președintele Statelor Unite, Barak Obama a acuzat Rusia că nu respectă acordul de la Geneva.

De partea cealaltă, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov a acuzat din nou Statele Unite că încearcă alături de Uniunea Europeană să provoace o revoluție în Ucraina, pentru schimbarea regimului, contrar Constituției.

Ucrainenii vor fi chemați însă la urne pe 25 mai pentru a-și alege președintele, după înlăturarea lui Viktor Ianukovici, apropiat al Rusiei. Separatiștii proruși au anunțat că vor face tot posibilul pentru a împiedica scrutinul și au amenințat că vor tortura ostatici.