Confidenţialitate

Autoritățile din Fiji vor să mute sate întregi la o altitudine mai mare, din cauza creșterii nivelului oceanului

Efectele schimbărilor climatice: sate întregi mutate la kilometri distanță din cauza creșterii nivelului oceanului. Se întâmplă în Fiji, țară aflată în sudul Pacificului. Aici, autoritățile au pregătit un plan de mutare”  întins pe 130 de pagini, potrivit unui amplu reportaj realizat de publicația The Guardian.

Fiji are 300 de insule și peste un milion de locuintori. Furtunile violente au devenit tot mai dese, nivelul oceanului crește de la an la an, iar satele sunt inundate. De exemplu, când nivelul apei crește, peștii înoată printre crucile mormintelor.

Astfel, de mai mulți ani, potrivit The Gurdian, autoritățile locale și cercetătorii au creat un plan pentru mutarea unor sate din Fiji în următorii 10 ani.

Sunt deje câteva sate care au fost mutate: cum este și cazul localității Vunidogoloa.

Aici, discuțiile privind acest proces au început încâ din 2004. A durat 10 ani până când noua locație în care au fost mutați localnici să fie gata. Această se află la doi km depărate. Vechiul sat s-a transformat într-un sat fantomă.

Jurnaliștii de la The Guradian notează că este nevoie de pâmânt și resurse pentru a muta un sat în Fiji. Cazul prezentat anterior a fost unul ușor: localnicii nu au trebuit să negocieze cu un așa numit „clan vecin” pentru pâmânt deoarece ei dețineau acel teritoriu.

Foto: Shutterstock

Citește și: Avertismentul secretarului general ONU: Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație. Omenirea cooperează sau piere | AUDIO