Îngrijorate de creșterea de la o zi la alta a îmbolnăvirilor de Covid, autoritățile de pe litoral iau măsuri pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2. Prima decizie vizează intensificarea controalelor, inclusiv în stațiuni și pe plaje. În același timp, autoritățile vin cu măsuri pentru incurajarea campaniei de vaccinare.
Județul Constanța a fost incadrat în limita de incidență mai mică sau egală cu 2/1000 de locuitori.
În consecință, este obligatorie respectarea restricțiilor aferente acestei decizii. Având in vedere că pe litoral au loc o manifestări în spații deschise, autorizarea acestora trebuie condiționată, spune prefectul de Constanța, Silviu Coșa:
„Aceste manifestări nu trebuie să fie cu intrare liberă. Ele pot fi cu intrare gratuită, dar liberă, nu, pentru că există niște condiții care trebuie respectate din punct de vedre pandemic”.
Patrule mixte de polițiști și jandarmi vor lua la pas stațiunile sufocate de turiști, inclusiv plajele. Inspectorul șef al Poliției Județene Constanța, chestor Adrian Glugă, avertizează că amenzile pentru nerespectarea normelor sanitare sunt uriașe.
„ Au fost aplicate amenzi pentru operatorii economici, inclusiv cei de pe plajă. Cuantumul amenzilor , de la 2000 la 10.000 de lei. În apă este aproape imposbil. Chiar mizăm pe buna înțelegere a turiștilor pentru respectarea acestor norme”.
Sunt 300.000 de turiști pe litoral, dar, la ora actuală, reprezentanții HORECA nu pot fi obligați să impună turiștilor condiții de acces in unitățile lor, explică și directorul DSP Constanta, Cristina Schipor.
„Noi le-am sugerat că ar putea să facă accesul pe bază de vaccinare sau a testării sau sa aducă dovada că au avut boala. Nu putem să impunem ca aceasta să fie o obligativitate”.
24 de imbolnăviri au fost inregistrate, in ultima zi, la Constanța. Iar 11 suspiciuni de infectare cu varianta Delta au fost trimise spre secvențiere.
Ghiulfer Predescu