Autoritatile americane au respins cererea de extradare emisa pe numele lui Nicusor Constantinescu (surse)

Nicușor Constantinescu este cercetat în 3 dosare penale și, de câteva luni, se află în Statele Unite unde susține că urmează un tratament medical.

Nici de această dată președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța – Nicușor Constantinescu – nu poate fi adus în țară pentru a fi arestat.

Autoritățile americane au respins cererea de extrădare emisă pe numele său – spun surse judiciare citate de agenția Mediafax.

În aceste condiții, autoritățile din România nu pot pune în executare mandatul de arestare.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, în septembrie, că există informaţii cu privire la locul în care se află Nicuşor Constantinescu. Preciza însă că procedurile de extrădare nu sunt publice şi ‘orice risc de formă sau de fond riscă să prelungească procedura sau să o anuleze’.

La rândul său, premierul Victor Ponta spunea că legislaţia americană este diferită de cea românească și, din acest motiv, procesul de aducere în țară a președintelui suspendat al CJ Constanța este unul dificil.

La începutul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, în care îi cere să respingă orice cerere de arestare ce va ajunge în Statele Unite pe numele său.

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată în trei dosare penale. Într-unul este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit în mod nelegal mai multe terenuri.

Într-un alt dosar – care nu a ajuns încă în instanță , el este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.