Confidenţialitate

Autoritățile adaptează campania de vaccinare. Mesaje pe TikTok, Instagram și YouTube, pentru tinerii de peste 12 ani

În așteptarea aprobării pentru Europa a vaccinului anti-Covid pentru tinerii între 12-16 ani, campania de informare a autorităților se va muta în online.

Direct prin rețele de socializare ca TikTok și platforma YouTube, mesajele oficiale vor fi adresate prin videoclipuri cu vedete.

În România, doar tinerii peste 16 ani se pot vaccina, deocamdată, cu acordul părinților. 86.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, au ales să se imunizeze cu serul Pfizer dedicat acestei categorii de vârstă.

Guvernul adaptează strategia de comunicare pentru campania de vaccinare și se va adresa tinerilor de peste 12 ani direct prin retelele de socializare pe care aceștia le urmăresc: TikTok sau platforma YouTube, spune la Europa FM, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu:

„Noi ne adaptăm strategia de comunicare în funcție de extinderea acestor recomandări. Evident că tinerii sunt mult mai prezenți în spațiul online, pe diversele rețele sociale, ceea ce o să facem și noi. (…) O să fim pe TikTok, avem o comunitate destul de mare cu un impact mare deja pe Facebook, există un cont de Instagram deja funcțional, care o să-și crească activitatea următoare. TikTok, așa cum spuneam, aici o să fie o abordare specială și, la fel de important, și pe YouTube o să mergem și o să avem diverse acțiuni, prin care ne dorim să promovăm avantajele vaccinării.”

Deocamdată există acest curent pe TikTok dar e unul timid, doar câțiva tineri încurajează adolescenții să se vaccineze.

@andragoganro##DeCeMaVaccinez 🤗♬ original sound – andragogan.ro 🇷🇴

La finalul lunii se așteaptă ca Agenția Europeană a Medicamentului să spună dacă aprobă vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Deja, în SUA a fost aprobată această categorie de vârstă.

Mai multe țări din Europa au început de ceva vreme să promoveze pe rețelele de socializare campania de vaccinare. De exemplu, în Marea Britanie, sub  #TeamHalo mai mulți medici răspund direct întrebărilor tinerilor prin intermediul platformei TikTok.

@teamhaloWelcome to ##teamhalo 💪 ##covid ##learnontiktok ##coronavirus♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

Între timp, expertul în sănătate publică Vlad Mixich spune că vaccinul trebuie adus cât mai aproape de oameni. În plus, e nevoie de o campanie mai bună de informare a populaţiei:

„Din păcate, lipsește aproape cu desăvârșire o campanie de informare și de comunicare serioasă. Vă aduceți aminte cum, în campaniile electorale, pe toate blocurile, pe toate panourile, vedem politicieni garantați de cineva sau de ceva? Ați văzut astfel de panouri, nu la fel de multe, dar măcar jumătate, prin care Simona Halep, de pildă, care s-a vaccinat complet, să garanteze vaccinarea? Un actor celebru, de pildă Victor Rebenciuc, care este pro-vaccinare 100%, să garanteze vaccinarea și să explice de ce e bine.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexa Stănescu