Confidenţialitate

AUSTRIA: Toţi miniştrii extremei drepte demisionează după un răsunător scandal de corupție

Miniştrii Partidului Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, şi-au prezentat, luni seară, demisiile din guvernul de coaliţie din Austria, relatează Agerpres, citând agențiile internaționale de presă.

Anterior, cancelarul Sebastian Kurz i-a propus preşedintelui ţării demiterea ministrului de Interne, Herbert Kickl, după publicarea, vineri, a unei înregistrări video compromiţătoare pentru liderul partidului de extremă dreaptă, Heinz-Christian Strache, în care se vorbea despre finanţări ruse în sprijinul formaţiunii, în schimbul încredinţării de contracte publice.

Protagonistul scandalului, un aliat al franţuzoaicei Marine Le Pen şi al italianului Matteo Salvini, a demisionat sâmbătă din postul de vicecancelar şi de lider al FPOe, după 18 luni de coaliţie cu formaţiunea lui Sebastian Kurz.

Cancelarul austriac a declarat că plecarea lui Herbert Kickl era cu atât mai necesară în contextul în care el era “secretar general şi răspundea de finanţele FPOe”, la momentul faptelor.

Potrivit lui Sebastian Kurz, fostul ministru de interne nu a înţeles amploarea scandalului provocat de Ibiza-gate, după numele oraşului din Baleare în care s-a făcut înregistrarea care a provocat scandalul.

Cancelarul îi va solicita preşedintelui Alexander Van der Bellen să numească “experţi” în posturile lăsate vacante și va alegeri anticipate în urma acestei crize politice, un scrutin prevăzut iniţial pentru luna septembrie.