Confidenţialitate

Austria și Germania suspendă temporar operațiunile de salvare în Turcia. Motivul: „Riscuri de securitate”

Prima țară care a anunțat că și-a suspendat temporar operațiunile de salvare din Turcia a fost Austria. Armata austriacă a motivat că decizia a fost luată din cauza unor „riscuri de securitate”.

„Au loc tot mai multe agresiuni între grupări din Turcia, însă noi suntem bine. Nu a avut loc vreun atac asupra noastră”, după cum a declarat pentru presa de la Viena colonelul Pierre Kugelweis.

Cei 82 de militari ai echipei din regiunea Hatay s-au pus la adăpost într-o tabără, dar subliniază că sunt pregătiți pentru viitoare misiuni atunci când situația se va calma, a mai spus oficialul austriac.

La scurt timp după anunțul Austriei, unul similar a fost făcut și de Germania, ai cărei salvatori se află tot în Hatay. Oficialii germani au atribuit situația tensionată din zonă, între altele, lipsei de hrană și de apă potabilă din zona sinistrată.

De altfel, nevoia urgentă de ajutoare umanitare a determinat autoritățile turce să deschidă punctul de trecere Alican de la graniţa cu Armenia. Acest punct de frontieră a fost folosit ultima dată în 1988, când Semiluna Roşie turcă a livrat ajutoare după un cutremur produs în Armenia. Întreaga graniţă terestră dintre Turcia şi Armenia a fost închisă din 1993, după ciocniri care au avut loc atunci între etnici azeri şi armeni.

De asemenea, Cuba a anunţat că trimite aproximativ 30 de medici care să ajute victimele din Turcia și Siria.

Foto: Twitter