Australienii au inventat un „ser de supravietuire” pentru militarii raniti

Tratamentul ar putea să reducă numărul de morţi în timpul luptelor. Statistic, 87% dintre decese au loc în primele 30 de minute, înainte ca militarii să poată ajunge la un centru de îngrijiri.

Tratatmentul, care utilizează un drog cunoscut sub numele de ‘adenocaină’ (una amestec de lidocaină, adenozină şi magneziu), îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire, crescând tensiunea arterială a victimelor în primele minute după ce au fost rănite. Este necesar ca tensiunea să nu fie nici prea mare şi nici prea mică, pentru a evita riscuri de pierderi suplimentare de sânge, a explicat profesorul Geoffrey Dobson, care a creat tratamentul împreună cu asociatul său Hayley Letson. .

Potrivit echipei de la University James Cook, acest tratament ar putea să reducă numărul de morţi în timpul luptelor, iar dacă testele clinice îi confirmă eficacitatea ar putea să fie vorba despre primul progres important în acest domeniu de la Războiul din Vietnam.

Tratamentul a fost testat pe şobolani şi porci, iar armata Statele Unite urmează să efectueze teste clinice, potrivit cercetătorilor.