Confidenţialitate

AUSTRALIA: O populară aplicație de monitorizare a persoanelor stârnește controverse

Peste un milion de australieni au descărcat o aplicaţie pentru telefoane inteligente, folosind tehnologia Bluetooth și destinată monitorizării persoanelor în actualul context epidemic, dar în ciuda temerilor legate de o potenţială încălcare a confidenţialităţii, relatează France Presse.

Ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, a calificat drept “extraordinar” modul în care compatrioţii săi au reacționat.

Botezată COVIDSafe, aplicația a devenit disponibilă de duminică.

Cu o populaţie de 25 de milioane de locuitori, Australia a înregistrat, de la debutul epidemiei, puţin peste 6.700 de cazuri de nou coronavirus și 80 de decese, potrivit centralizării realizate de Universitatea americană Johns Hopkins.

Numărul noilor infectări a scăzut considerabil în ultimul timp, în contextul în care autorităţile desfăşoară o amplă campanie de testare.

Aplicaţia îşi propune să ajute autorităţile să descopere toate persoanele care s-au aflat la mai puţin de 1,5 metri de un purtător al virusului.

Oficialii australieni susţin că o utilizare masivă a aplicaţiei va contribui la ridicarea unora dintre restricţiile de circulaţie şi de adunare impuse în cadrul luptei împotriva epidemiei. Potrivit lor, aceasta va deveni un instrument eficient din momentul în care jumătate din populaţie o va folosi, utilizarea sa fiind gratuită şi voluntară.

Potrivit lui Greg Hunt, COVIDSafe nu permite geolocalizarea şi doar autorităţile medicale vor folosi datele utilizatorilor.

“Este vorba doar de a ne ajuta să găsim şi să alertăm orice persoană care ar putea fi expusă virusului”, a subliniat Hunt pentru Sky News.

Lansarea aplicaţiei vine într-un moment în care statele australiene care nu au înregistrat niciun caz nou de COVID-19 au anunţat relaxarea provizorie a măsurilor de izolare.

COVIDSafe are la bază software-ul TraceTogether, dezvoltat în Singapore.

Datele sunt stocate atât pe telefon, cât şi pe servere, ceea ce prezintă riscul ca informațiile să ajungă în posesia unor persoane neautorizate.

Deocamdată, nu există vreo garanție scris că datele colectate vor fi șterse la momentul în care se va încheia pandemia.

Germania pregătește lansarea unei aplicații asemănătoare, însă datele vor fi stocate exclusiv pe telefoanele utilizatorilor, aşa cum a recomandat Consiliul European.