AUDIO:Un angajat al BEC a găsit o rudă decedată pe lista semnatarilor pentru candidații la Cotroceni

Biroul Electoral Central a avut primele suspiciuni legate de veridicitatea semnăturilor pentru candidații la alegerile prezidențiale, după ce chiar un angajat al BEC a găsit pe lista semnatarilor o rudă moartă. Și ceilalți membri ai familiei se aflau pe liste, cu toate că nu semnase niciunul dintre ei.

Sunt 8 candidați pentru funcția de șef al statului care ar  fi depus liste cu semnături false, iar Biroul Electoral Central a sesizat Parchetul General.

Ce anume i-a făcut pe reprezentanții Biroului Electoral Central să se îndoiască de veridicitatea semnaturilor pentru candidații la Cotroceni? Am încercat să aflăm un răspuns de la purtătorul de cuvânt al BEC, Mircea Preoțescu. Acesta a spus la Europa FM că, în multe cazuri, aceeași semnătură apărea pe fiecare pagină a listei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Listele de candidați au, de regulă, 10 poziții pe listă. (…) Este vizibil că la toate cele 10 poziții este aceeași semnătură sau același tip de semnătură. Acest lucru a ridicat suspiciuni asupra veridicității semnăturilor.”

„Pe anumite liste, s-au regăsit doi colegi de-ai noștri care au asistat la verificarea listelor. Pe aceeași listă, era trecută toată familia acestora, printre care și o rudă decedată”, a precizat Mircea Preoțescu.

Sunt multe cazuri în care toți membrii unei familii apar pe lista semnatarilor, ba chiar alături de vecinii de bloc. În plus, unele semnături apăreau ca și cum ar fi fost xeroxate, spune purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Semnăturile xeroxate se observă. De obicei, atunci când semnezi pe o foaie, îți rămân urme, se vede că foaia este un pic șifonată, având în vedere că aceste semnături sunt strânse în stradă. Este puțin probabil să vii cu un dosar plin cu liste de semnături, astfel încât filele să nu aibă urme de pix, să nu aibă urme de uzură, să fie pur și simplu, ca și cum ar fi fost scoase de la imprimantă. Și se vede și cu ochiul liber la unele dintre ele”, a menționat purtătorul de cuvânt al BEC.

Sunt 8 candidați care ar fi depus la BEC liste cu semnături false. Este vorba despre Viorel Cataramă, Miron Cozma, Alexandru Cumpănașu, Bobby Păunescu, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Maria Minea și Sebastian Constantin Popescu. Ei vor putea candida însă la alegerile prezidențiale. Urmează ca Parchetul General să analizeze dosarul și să stabilească dacă și ce rol au avut aceștia în falsificarea semnăturilor. De regulă, pentru fiecare pagină cu semnături își asumă răspunderea că sunt adevărate acele semnături un reprezentant al candidatului.

Pentru înscrierea în cursa prezidențială, un candidat are nevoie de 200.000 de semnături. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat recent că vrea să micșoreze acest număr la 20.000 de semnături.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS