AUDIO: Sapunul lichid contaminat cu bacteria Serratia, retras din toate spitalele

Ministerul Sănătății a început o anchetă, după ce un copil născut prematur și un bolnav de cancer s-au infectat în spital cu o bacterie periculoasă de la săpunul lichid folosit inclusiv de medici. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu spune că substanța dezinfectată a fost retrasă din toate spitalele din țară, iar producătorul va fi sancționat.

Semnalul de alarmă a fost dat de medicii de la spitalul Elias din București, care au descoperit, în urma unor analize de laborator, că săpunul lichid folosit în tot spitalul, inclusiv de chirurgii care intrau în sala de operație, este contaminat cu un germene patogen extrem de periculos. Se numește Serratia Marcenscens, rezistă la antibiotice și poate provoca infecții severe și chiar septicemie în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. De altfel, bacteria a fost depistată încă de la sfârșitul lunii iulie la un bebeluș născut prematur și la un bolnav de cancer, amândoi internați la Elias.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu spune că în prezent se fac verificări pentru a vedea dacă sunt și alți pacienți infectați cu această bacterie. (AUDIO)

Vinovații vor plăti – avertizează ministrul Sănătății, care a cerut o anchetă. Aceasta ar trebui să lămurească cum a fost posibilă contaminarea dezinfectantului cu o bacterie pe care ar trebui să o distrugă și de ce un astfel de produs a ajuns în spital. (AUDIO)

Bacteria a fost depistată și la unități medicale din Târgu Mureș, Târgoviște și Focșani. Spitalele au cumpărat la licitație săpunul lichid Maxil. Era cel mai ieftin: 18 lei litrul.