Confidenţialitate

Audieri la Parlament: M.Geoană i-a adus aminte lui R. Turcescu că era ofițer acoperit

La Palatul Parlamentului, membrii comisiei speciale pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009 i-au audiat astăzi pe Mircea Geoană, fost candidat, dar și pe doi foști secretari de stat în Ministerul de Interne.
Ana Maria Pătru, fostă șefă a Autorității Electorale nu s-a prezentat la audieri.
Mircea Geoană le-a spus parlamentarilor că mai multe chestiuni sensibile au rămas nelămurite chiar și la 8 ani de la alegerile în urmă cărora Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte al României: numărul record de voturi pro Traian Băsescu din Diaspora, filarea sa atunci când l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vântu și mai recent, cum a fost posibil ca Robert Turcescu să modereze cea mai importantă dezbatere.

Astăzi, fostul candidat Micea Geoană s-a întâlnit din nou cu moderatorul principalei dezbateri electorale televizate de atunci. Este vorba despre Robert Turcescu, acum parlamentar și membru al comisiei de anchetă.
Atunci, Robert Turcescu a fost ales moderator de staffurile de campanie, la PSD purtător de cuvânt fiind Victor Ponta, despre care Traian Băsescu a insinuat că ar fo fost ofițer acoperit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Privind acum în retrospectivă (…) lumina pe care o revarsă abundenţa de dezvăluiri asupra acelui moment ne face să ne uităm cu ochi proaspeţi la acel moment. Cred că suntem în Cartea Recordurilor, în care un ofiţer acoperit moderează o dezbatere prezidenţială. În sine, este o operaţiune excepţională. Nu ştiu dacă există undeva în lumea democratică cât de cât autentică o situaţie în care un ofiţer acoperit să modereze. Cum un ofiţer acoperit a ajuns în situaţia respectivă, asta este iarăşi o întrebare interesantă”, a spus Geaoană.

El a afirmat că, dacă ar fi ştiut că Turcescu este ofiţer acoperit, nu ar fi acceptat invitaţia de dezbatere.

Geoană a mai spus că a existat un “mod de operare” în 2009, intuind către influenţarea alegerilor.

“Situaţia este absolut inedită şi într-un fel de arată încă o dată un mod de operare şi acesta este de fapt ce deranjează mai mult decât elementul personal, cu ce metode câştigă cineva alegeri. (…) Este un lucru care, privind acum în retrospectivă, este absolut inacceptabil şi cred că este o operaţiune pe care cei care eventual, repet, condiţionez şi contextualizez declaraţiile mele, dacă au avut cumva în vedere să pună un acoperit să modereze o dezbatere prezidenţială este extrem, extrem de grav”, a spus Geoană.

Fostul social-democrat a fost întrebat de către deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu despre acest “mod de operare” despre care a tot vorbit, Geoană explicând că au fost depăşite limitele democraţiei prin multe incidente.

“Sunt piese disparate dintr-un puzzle, dintr-un tablou. (…) Este evident, este o operaţiune deliberată, determinată, de folosire a unor instrumente, care din punctul meu de vedere depăşesc limita democraţiei”, a spus el.

Geoană a subliniat însă că nu poate afirma dacă cineva, “dintr-o structură”, a determinat aceste acţiuni, fiind “o speculaţie”.

Replica lui Mircea Geoană a venit după ce Robert Turcescu l-a întrebat pe fostul candidat de câte ori l-a vizitat în acea perioadă pe Sorin Ovidiu Vântu, vizite care l-ar fi prejudiciat pe candidatul PSD.
Vă reamintim, la dezbaterea electorală finală, Traian Băsescu l-a surprins în direct pe Mircea Geonă întrebându-l dacă, îl vizitase cu o noapte înainte pe Sorin Oviu Vântu, pe atunci patron al Realității TV.
Acum, Mircea Geoană, spune că nici acum nu știe cine i-a spus lui Băsescu de acea vizită și mai ales cine l-a urmărit în acea noapte.
Și oricum, momentul ar fi fost un pretext pentru a abate atenția de la alte fapte, crede fostul lider al PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Audiat a fost acum și fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Mihai Caperă, unul din organizatorii alegerilor. El a spus că nu crede că s-au fraudat alegerile. A adăugat însă că el personal, a vrut să câștige Traian Băsescu însă nu atât de mult încât să-și riște libertatea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee – nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câştige prezidenţiale, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcţie sau să-mi joc la ruletă libertatea”, a răspuns fostul secretar de stat.

El a susţinut că principala vulnerabilitate a alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost posibilitatea votului multiplu, având în vedere că au existat secţii speciale de vot.

Vă reamintim, PSD a format comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 în urma dezvăluirilor făcute de fostul consultant politic al lui Traian Băsescu, Dan Andronic.
El a scris că șefii SRI de atunci George Maior și Florian Coldea dar și Laura Codruța Kovesi, la acea vreme procuror general al României, au avut un aport esențial în câștigarea alegerilor de Traian Băsescu.
Audierie continuă.
La comisie, sunt așteptați Vasile Blaga, Marcel Opriş, Cătălin Predoiu, Eugen Tomac, Gabriel Oprea, Teodor Baconschi, ambasadorii din Madrid, Chişinău şi Roma de la acea vreme, precum si Nicolae Onţanu şi Anghel Iordănescu.