Confidenţialitate

Audiat în Congresul american, șeful Facebook a evitat multe răspunsuri | VIDEO

Directorul executiv al gigantului Facebook a fost audiat, marți, în Senatul american.

El a oferit doar câteva răspunsuri în scandalul înstrăinării datelor a zeci de milioane de utilizatori ai platformei de socializare, majoritatea din Statelor Unite.

Admiţând că a subestimat importanţa responsabilităţii companiei pe care o conduce, Mark Zuckerberg a anunţat că sunt verificate toate aplicaţiile care au colectat informaţii.

A fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi îmi pare rău.

Eu am înfiinţat Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se întîmplă pe această platformă”, a adăugat Zuckerberg,

Peste 112.000 de români s-ar număra printre victime. 78 de prieteni comuni ai acestora au instalat aplicaţia “This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le trimitea mai apoi către Cambridge Analytica, firmă britanică de consultanţă politică, cea care le-a folosit ilegal.

Nu este singura, după cum a confirmat Mark Zuckerberg, fără a oferi nume.

Totodată, potrivit lui, reţeaua de socializare ar fi în permanenţă atacată de hackeri din Rusia, care răspândesc știri false.

De altfel, angajaţi ai Facebook au fost audiaţi de comisia specială care investighează, sub coordonarea lui Robert Mueller, posibilul amestec al Kremlinului în scrutinul câştigat de Donald Trump în 2016.

Evitând să răspundă tranşant la unele întrebări ale senatorilor,  Mark Zuckerberg s-a arătat dispus să coopereze cu Congresul de la Washington pentru o legislaţie care să prevină alte incidente legate de securitatea datelor în mediul online.

Un senator democrat, Dick Durbin, l-a întrebat pe șeful Facebook dacă ar fi dispus să dezvăluie lumii întregi la ce hotel s-a cazat în Washington sau ce mesaje a trimis săptămîna trecută.

După ce a rîs nervos, Mark Zuckerberg a răspuns negativ.

Despre asta e vorba în această criză. Despre dreptul la viață privată și despre cum renunțăm la el pe cînd suntem <<conectați>> cu oameni din toată lumea, a spus demnitarul democrat.

Utilizatorii sunt stăpînii datelor lor, a replicat Zuckerberg.

Utilizatorii știu cine le sunt prietenii de pe Facebook, dar ați recunoscut deja că s-ar prea putea să nu știe că datele se duc mult mai departe și că unii oameni fac bani din asta. Corect?, a mai continuat Dick Durbin.