Confidenţialitate

Au început licitațiile pentru închirierea a 150 de sectoare de plajă. Operatorii de pe litoral spun că e prea târziu pentru a le amenaja la timp | AUDIO

Au început, la București, la sediul Administrației Naționale Apele Române, licitațiile pentru închirierea a 150 de sectoare de plajă de pe litoralul românesc. Deși operatorii din turism s-au opus, cerând închirierea plajelor pe 10 ani, sau prelungirea cu doi ani a contractelor existente, Ministerul Mediului nu a cedat.

Sectoarele de plajă licitate vor fi predate chiriașilor la sfârșitul acestei luni, prea târziu pentru amenajarea lor la deschiderea sezonului estival, susțin operatorii de plajă.

Concurența pentru licitarea a 154 sectoare de plajă de pe litoral nu mai este atât de acerbă ca în anii trecuți. Sub doi concurenți pe sectorul de plajă. Asta pentru că chiria este doar pentru două sezoane, nu 10 ca până acum.

La sediul Administrației Naționale Apele Române a început, marți analizarea dosarelor depuse pentru plajele din Mamaia și Năvodari. Pe 5 și 6 aprilie vor fi deschise ofertele pentru plaje din Constanța și sudul litoralului.

În rândul licitatorilor mocnește însă revolta. Cu contestații cu tot, plajele ar putea fi predate câștigătorilor abia la sfârșitul lunii aprilie iar sezonul începe la 1 Mai, spune Corina Martin de la Asociația RESTO.

„Este extrem de târziu pentru că nimeni nu va deschide cu avize și autorizații. De fapt, agenții economici sunt împinși să lucreze în afara legii. Și asta a făcut-o instituția statului român. Să ne explice domnul ministru al Mediului, cum poate să facă un operator de plajă să funcționeze începând de acum?”, a completat și Constantin Cârlan, operator de plajă.

Pentru a participa la licitație, operatorii plajelor au fost nevoiți să demoleze tot ce ridicaseră pe nisip, beach baruri, unități sanitare, alte facilități pentru turiști.

Pentru autorizarea reconstruirii lor este nevoie de aproape trei luni. Se duce sezonul.

„Ne întrebăm cum vor arăta aceste plaje. Din punctul nostru de vedere ar trebui să fie goale ca să se respecte legea. Din punct de vedere al turistului asta va însemna un dezastru. Apele Române nu înțeleg asta pentru că ei se ocupă de ape și nu de turism”.

Nu este exclus ca unii operatori să atace în contencios administrativ licitațiile organizate de Apele Române, ceea ce ar duce la suspendarea întregului proces de inchiriere a plajelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Plajele litoralului românesc vor fi pustii, fără șezlonguri, umbrele sau baruri, atrag atenția operatorii. „Va fi cel mai prost sezon” | AUDIO