Au început consultările politice la Cotroceni

La Palatul Cotroceni, în această după-amiază, au debutat consultările iniţiate de şeful statului pentru desemnarea unui nou premier.

Cabinetul condus de Victor Ponta a demisionat, ieri, urmare a masivelor proteste de stradă din Bucureşti şi alte oraşe ale ţării.

Interimatul la Palatul Victoria este asigurat de Sorin Câmpeanu, cel care a condus Ministerul Educaţiei. În perioada următoare, o atenție deosebită va fi acordată legii bugetului pe 2016. Sorin Câmpeanu crede că nu va avea voie să emită ordonanțe de urgență.

La consultări, prima delegaţia primită de preşedinte este cea a PSD.

Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, că va consulta societatea civilă şi „strada”.

Astăzi, mai sunt aşteptate delegaţiile PNL, UDMR şi cea a grupului minorităţilor naţionale.

Anunţând că vor merge separat la Cotroceni, partidele din actuala coaliţie nu susţin ideea organizării de alegeri anticipate, aşa cum sugerează Opoziţia liberală. UDMR propune un guvern minoritar.

Actuala majoritate legislativă nu mai are, totuşi, legitimitate morală, ţinând cont că USL s-a destrămat anul trecut, iar aleşii defunctului Partid al Poporului şi alţi demisionari au îngroşat rândurile Uniunii pentru Progres. Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat ieri că nu mai doreşte să facă parte personal din vreun guvern, dar vrea ca partidul să rămână la Putere.

Dacă tentativa de formare a unui nou guvern eşuează de două ori, vor fi convocate alegeri anticipate.

Pentru a doua seară la rând, au fost proteste masive în Bucureşti, şi alte oraşe ale ţării. S-a scandat împotriva actualei clase politice, a sistemului clientelar şi corupt.

În Capitală, demonstranţii s-au adunat la Piaţa Universităţii, au mers mai apoi în Piaţa Constituţiei, la Parlament. Potrivit unor estimări neoficiale, au fost aproape 30.000 de oameni în stradă. Revenită la Universitate, mulţimea a îngenunchiat şi a ţinut un moment de reculegere în memoria celor 32 de victime de la club Colectiv, distrus de un incendiu vinerea trecută.

Protestatari din mai multe orașe s-au declarat solidari cu cei bucureșteni.

Vehement contestat, Cristian Popescu Piedone a renunţat şi el la funcţia de primar al sectorului 4, pe raza căruia se află clubul morţii. DNA verifică modul în care activitatea Colectiv a fost autorizată.