Confidenţialitate

Au fost reluate căutarile celor doi membri ai echipajului de pe Sea Shark 1, pescadorul dispărut în apele mării | VIDEO

Trei din cei cinci pescari aflați la bordul navei Sea Shark 1 au murit. Trupurile lor au fost aduse, de valuri, pe plajele de la Gura Portiței și Vadu.

Misiunea de căutare a celor doi membri ai echipajului, în urma scufundării pescadorului românesc Sea Shark 1 este coordonată de Autoritatea Navală Română.

La solicitarea ANR, încă de la primele ore ale dimineții, căutările au fost reluate cu patru nave, una de la Garda de Coastă, trei de la Agenția Române de Salvare a Vieții pe Mare.

Este o operațiune dificilă. Căutările sunt îngreunate de furtuna din largul mării, de gradul 4-5, spune purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Petrișor Irimia.

Pentru căutarea din aer, Autoritatea Navală a cerut sprijinul Ministerului de Interne și al Forțelor Navale. Doar elicopertul Puma Naval a putut pleca în misiunea de căutare și s-a deplasat în raionul indicat din largul mării.

Între timp, Garda de Coastă a început o anchetă. Au fost  mai multe audieri pentru stabilirea cauzei scufundării pescadorului.

Nava, construită în 2017, avea sistem de alarmare de la bord. Nu s-a apăsat pe nici un buton. Pe mare nu a fost furtună. Iar pescadorul nici nu era prea încărcat.

Din primele cercetări, este posibili să se fi efectuat o manevră greșită la traulare, la încărcarea cu ajutorul plaselor, situație în care, potrivit specialiștilor în domeniu,  nava se putea scufunda în doar 30 de secunde.

  • Ghiulfer Predescu