Atenționare cod galben de inundații pe rîuri din mai multe judeţe

Râuri din județele Alba, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Olt, Brașov, Harghita, Covasna și Mureș sunt, luni, sub atenționare cod galben de inundații, fiind posibile depășiri ale cotelor de atenție în mai multe bazine hidrografice.

Până la ora 16.00, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis cod galben de inundații pe râurile mici din bazinele hidrografice Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Alba – Iulia – amonte S.H. Gelmar, Secaș (afluent al Târnavei), județele Alba, Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Olt – afluenții aferenți sectorului aval Ac. Voila – amonte S.H. Cornet, județele: Brașov, Sibiu, Vâlcea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Secaș – bazin superior.

De asemenea, până la miezul nopții se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Voila, în județele Harghita, Covasna și Brașov. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele hidrografice: Râul Negru, Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Feldioara – amonte S.H. Hoghiz.

O altă atenționare cod galben, valabilă până la miezul nopții vizează râurile mici din bazinele hidrografice Niraj, Târnava Mare și Târnava Mică, din județele Harghita, Brașov, Mureș, Sibiu și Alba. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinele mijlocii ale râurilor Târnava Mare și Târnava Mică.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție și pe râurile mici din bazinele hidrografice Trotuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu, județele Harghita și Bacău, unde, de asemenea, este cod galben de inundații până luni, la miezul nopții.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS