Confidenţialitate

Atentatul de la Târgu Secuiesc, dejucat de autorități, era plănuit din luna octombrie. Bomba era botezată ”pizza”

Primele detalii din dosarul atentatului dejucat de la Târgu Secuiesc.

Principalul suspect – Beke Istvan Attila –plănuise această acțiune încă din luna octombrie, iar bomba era botezată ”pizza” – potrivit anchetatorilor.

De profesie inginer electronist, el s-a ocupat de confecționarea dispozitivului exploziv pe care intenționa să-l amplaseze într-un coș de gunoi, la la manifestările de Ziua Naţională organizate ieri la Târgu Secuiesc.

Bărbatul este acum arestat preventiv, însă decizia luată de Curtea de Apel București nu este definitivă.

 

Beke Istvan Attila este membru al structurii naționalist-extremiste “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria și este cetățean român de etnie maghiară.

El a fost reținut în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 4 și dus la audieri la sediul DIICOT.     La nici 24 de ore mai târziu, a fost arestat preventiv pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Soția suspectului s-a plâns de tratamentul inuman de care ar fi avut parte bărbatul: “… l-au lăsat nemâncat toată ziua, l-au interogat toată noaptea. Nu au asigurat deloc traducere, toate procesele verbale au fost făcute în limba română şi nu l-au lăsat pe avocatul lui să meargă cu el”, a scris femeia pe Facebook.

Tatăl acestuia a declarat, la rândul său,  că nu crede că acuzațiile DIICOT sunt adevărate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Procurorii au confiscat în urma perchezițiilor 400 de materiale pirotehnice, însă membrii organizației susțin că e vorba depre petarde și artificii de tort.

DIICOT are însă propria variantă: bomba era botezată „pizza”, în convorbirile dintre membrii organizației și ar fi urmat să fie amplasată într-un coș de gunoi din centrul orașului Târgu Secuiesc. Dispozitivul urma să fie acționat de la distanță, cu ajutorul telefonului mobil.

Anchetatorii au arătat, în referatul prin care au propus arestarea preventivă a lui Beke Istvan, că în 10 octombrie, în județul Covasna, a avut loc o întâlnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Târgu Secuiesc, cel care a făcut propunerea spunând că are o cutie de petarde acasă ce poate fi folosită în acest sens.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care “ar face să se aprindă cel puțin trei-patru petarde simultan” și că mai trebuie “doar o baterie”.

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de Ziua Națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, “chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”, au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere “o cartelă nou-nouță și un telefon la fel”, de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. “La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”, ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuinţa lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul “rezistent telefon.ro”.

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acțiune “o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”.

“Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e”, au mai redat procurorii din discuţia purtată la întâlnirea din 10 octomhrie, precizând că termenul de “pizza” a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: “Ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență”.