Atentatul de la Manchester – nerevendicat, dar sărbătorit de susținătorii ISIS

Susţinători ai Statului Islamic au sărbătorit astăzi, pe reţele de socializare, după explozia la un concert în Manchester, Marea Britanie, care s-a soldat cu cel puţin 22 de morţi şi 59 de răniţi, însă gruparea jihadistă nu a revendicat presupusa acţiune teroristă, relatează Reuters.

Poliţia britanică a anunţat că tratează explozia de la Manchester Arena, care a avut loc la finalul concertului cântăreţei americane Ariana Grande, ca pe un ”incident terorist” şi că un bărbat care a avea asupra sa un dispozitiv exploziv improvizat l-a detonat şi a murit la faţa locului.

Conturi de Twitter afiliate Statului Islamic au folosit hashtaguri cu privire la explozie şi sub care postează mesaje prin care sărbătoresc atentatul.

Unii utilizatori îndeamnă la comiterea unor atacuri asemănătoare în alte zone, în timp ce anumite mesaje prezintă atentatul ca pe un act de răzbunare faţă de atacurile aeriene în Irak şi Siria.

Un utilizator afirmă că el speră că Statul Islamic a comis atacul, însă nicio revendicare nu a fost publicată pe vreunul dintre canalele de propagandă ale grupării.

”Noi sperăm ca cel care l-a comis să fie unul dintre soldaţii califatului”, a scris el pe un canal afiliat grupării, pe reţeaua de mesagerie Telegram.

În cazul în care se va confirma că este vorba despre un atentat terorist, acesta va fi cel mai sângeros atentat de după cele patru atentate sinucigaşe cu bombă, coordonate, comise în iulie 2005 la Londra, în trei rame de metrou şi un autobuz, soldate cu 52 de morţi.

Oficiali americani au făcut o paralelă între explozie şi atacurile coordonate, revendicate în noiembrie 2015 de Statul Islamic, în sala de concerte Bataclan şi în alte locuri, la Paris, soldate cu 130 de morţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS