Atentate la metroul din Cairo

Patru dispozitive improvizate, ‘cu o putere slabă’, au explodat la intervale apropiate de timp, la o oră de vârf în Cairo.

Cele patru dispozitive improvizate, ‘cu o putere slabă’, au explodat la intervale apropiate de timp, la o oră de vârf în Cairo.

Exploziile s-au produs în 3 stații de metrou și în apropierea unui tribunal. Cel puțin patru persoane au fost rănite. O altă bombă a fost ulterior dezamorsată lângă tribunal, au declarat reprezentanţi ai poliţiei.

Aceste atentate noi vin la o lună de la alegerea în funcţia de preşedinte a fostului şef al armatei Abdel Fattah el Sisi cu aproape 97% din voturile exprimate, eliminând astfel orice opoziţie – islamistă, laică sau liberală.

Astfel de atentate vizau înainte poliţia şi armata și erau revendicate de către grupări ale unor insurgenţi jihadişti, însă puterea le-a atribuit grupării islamiste Fraţii Musulmani.

De la destituirea și arestarea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, poliţiştii şi soldaţii au ucis peste 1.400 de manifestanţi, care au cerut revenirea lui Morsi la putere.

De asemenea, peste 15.000 de membri ai grupării Fraţii Musulmani au fost arestaţi şi alte câteva sute condamnaţi la moarte în urma unor procese în masă finalizate în doar câteva minute şi considerate ‘fără precedent în istorie’ de comunitatea internațională.