Atentate Bruxelles: Cel puțin 28 de oameni au murit în urma exploziilor din capitala Belgiei, spune premierul

UPDATE:

17.05: Cel puţin 31 de persoane au fost ucise, iar alte 200 sunt rănite în atentatele comise astăzi în Bruxelles, a anunţat primarul oraşului, Yvan Majeur.

În staţia de metrou Maelbeek au fost uciși 20 de oameni, alţi 106 fiind răniţi. Alte 11 persoane au fost ucise în Aeroportul din Bruxelles.

Pe de altă parte, autorităţile belgiene au anunţat că gările din ţară vor fi redeschise începând cu ora 17.00, după ce prezenţa militară în punctele feroviare a fost întârită.

Însă Gara centrală din Bruxelles rămâne închisă. Alerta din Belgia râmâne la cel mai ridicat nivel.

15.34: Unul dintre răniții în atentatul de pe aeroport este un fost jucător de baschet, fost jucător al echipei naționale a Belgiei, Sebastien Bellin, de origine braziliană. Poza cu el s-a viralizat pe internet după ce a fost recunoscut de foștii colegi.

 

 

14.31: Televiziunea publică din Belgia, VRT, anunță că numărul morților a crescut la 34. Deocamdată informația nu a fost confirmată de autorități. Bilanţul anterior, anunţat de autorităţi, era de 26 de morţi şi 136 de răniţi.

14.18: Forțele de ordinde din Belgia desfășoară acum mai multe raiduri și percheziționează locuințe din jurul capitalei Bruxelles, după triplul atentat de la metrou și aeroport. Bilanțul deceselor a fost revizuit. Cel puțin 26 de oameni și-au pierdut viața în atentatele din această dimineață. Alte 136 au fost rănite.

11 oameni au murit în urma celor două explozii de pe aeroport, dintre care una a fost provocată de un kamikaze. Alte 15 persoane au fost ucise în atacul comis într-o garnitură de metrou, aflată în mers.

 

Guvernul Belgiei a trimis 225 de militari suplimentari la Bruxelles, iar măsurile de securitate au fost sporite.

14.14:  O puşcă automată Kalaşnikov a fost descoperită de autorităţi în terminalul de plecări al aeroportului din Bruxelles, unde au avut loc două atentate. Acest model de puşcă a fost folosit şi de autorii atacurilor de la Paris, din noiembrie anul trecut. Anterior, presa din Belgia a scris că pe aeroport au fost găsite și trei centuri cu explozibil nedetonate.

14.13: Statul Islamic a revendicat atacurile teroriste de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor.

13.43: Unele spitale din Bruxelles fac deja apel la oameni să vină să doneze sânge pentru victimele atentatelor.

13.32: Sistemul de supraveghere a fost „consolidat”, iar măsuri de securitate „suplimentare” au fost luate la centralele nucleare din Belgia, a anunțat agenţia de presă Belga. „Vehiculele sunt controlate, poliţia şi armata se află la faţa locului”, a precizat agenţia Belga. În Belgia se află două centrale nucleare echipate cu şapte reactoare.

 

Cel puţin 28 de oameni au murit în atentatele de la Bruxelles, a anunţat premierul belgian Charles Michel într-o conferinţă de presă.

În urma exploziilor de la metroul din Bruxelles au murit cel puțin 15 oameni, a anunțat compania de transport STIB. Alte 55 de persoane au fost rănite, dintre care 10 în stare critică.  Pe aeroportul Zaventem, atentatul sinucigaş a fost soldat cu 13 morţi şi 35 de morţi. Bilanțul a fost confirmat de Parchetul belgian.

La metrou, explozia s-a produs la staţia Maalbeek, într-un vagon de metrou.

Exploziile de la staţiile de metrou Schuman şi Kunst/Wet din apropiere de instituţiile europene nu au fost confirmate de autorităţile belgiene.

Toate liniile de metrou din Bruxelles au fost închise. La fel şi aeroportul Zaventem, unde a avut loc un atentat sinucigaş.

În Bruxelles, în aceste momente nu mai circulă niciun autobuz, troleibuz și niciun tramvai. În același timp, Centrul pentru Situații de Criză din Belgia a cerut oamenilor să rămână acolo unde se aflau după explozii.

„Țara noastră și concetățenii noștri au fost loviți de atentate violente și lașe”, a declarat premierul Belgiei Charles Michel, într-o conferință. ”Sunt mulți morți, mulți răniți. Este un moment negru pentru Belgia”, a mai adăugat premierul. Oficialul a precizat că până în acest moment nicio grupare nu a revendicat atentatele.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS