Confidenţialitate

Atacurile cu scrisori capcană asupra reprezentanțelor diplomatice ucrainene ar fi putut fi comandate de ofițeri de informații ruși, spun oficiali ai SUA

Mai mulți oficiali americani au ajuns la concluzia că atacurile cu scrisori capcană de anul trecut, din Spania, ar fi putut fi comandate de ofițeri de informații ruși, scrie CNN citând mai mulți responsabili care au cerut să rămână anonimi.

Cei care ar fi pus în practică amenințările, soldate cu rănirea unui angajat al Ambasadei Ucrainei la Madrid, sunt membri ai unei grupări ruse extremiste ce operează în afara Federației.

Ancheta în cazul trimiterii plicurilor capcană în Spania nu s-a soldat cu arestări și nu e clar de cât de sus a venit ordinul trimiterii de plicuri sau colete cu sânge ori organe de animale în ele.

Oficiali americani citați de CNN cred însă ca este posibil ca Rusia să acționeaze prin grupuri proxy localizate în Europa sau Orientul Mijlociu care să comită atacuri teroriste.

Dacă s-ar dovedi aceste practici, presiunea pe președintele american să declare Rusia stat sponsor al terorismului ar crește, a mai explicat una dintre sursele CNN.

Postul american mai notează că, în 2020, Departamentul de Stat a desemnat Miscarea Imperială Rusă ca una teroristă și se crede că are legătură cu agenții de spionaj din Federație.

Vă reamintim, în toamna anului trecut, zeci de ambasade și consulate ale Ucrainei, dar și premierul Spaniei, au fost destinatarii unor plicuri suspecte.

Și la Ambasada Ucrainei din România au ajuns asemenea plicuri.

Foto: Facebook / Ambasada Ucrainei în România

Citește și: Demisii în lanț în Ucraina, în urma unor suspiciuni de corupție. Oficialii nu mai au voie să iasă din țară pentru călătorii personale, anunță Zelenski