Atacul cibernetic care a afectat ieri Ucraina s-a răspândit cu repeziciune

Atacul cibernetic ransomware GoldenEye (similar WannaCry) a ajuns miercuri în Asia, după ce s-a răspândit din Europa în SUA în timpul nopţii.

Atacul a afectat mari companii, operatori portuari şi sisteme guvernamentale, transmite Bloomberg.

Cele mai afectate țări de acest ultim atac cibernetic sunt Rusia și Ucraina, potrivit agenției Reuters care citează compania de antivirus Kaspersky.

Cel puțin 80 de companii au fost afectate, inclusiv agenţia guvernamentală care gestionează zona de excluziune Cernobîl.

Compania Rosneft, principalul producător de țiței din Rusia, a anunțat că e afectată serios de atac, însă producția nu a fost întreruptă.

În Ucraina, unde ieri au fost atacate mai multe instituții de stat și media ,astăzi oamenii au postat pe rețele sociale fotografii din centre comeriale, unde casele de marcat au fost blocate, lumea așteptând la cozi.

Un alt efect major ale atacului este blocarea unui teminal operat de compania Moller-Maersk în cel mai mare port pentru containere din India, în apropiere de Mumbai.

Operaţiunile de încărcare şi descărcare au fost blocate pentru că nu s-au mai putut identifica cui aparţin mărfurile, a explicat ministerul Transporturilor Navale din India.

De asemenea, computerele din toată lumea ale diviziei de imobiliare a băncii franceze BNP Paribas au fost afectate de acest nou atac. Au fost, însă, luate imediat măsuri de diminuare a efectelor – a precizat banca pentru agenția Reuters.

Centrul Național de Răspuns la Atacuri Cibernetice din România anunță că atacul este făcut de virusul Petya, care cere utilizatorilor computerelor să plătească 300 de dolari în monede virtuale, pentru deblocarea sistemelor.

Virusul se răspândește doar în rețeaua internă unde a avut loc infecția inițială a unei stații de lucru.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS