Confidenţialitate

Atacatorul de la Notre-Dame, plasat în arest preventiv la spital

Farid I., în vârstă de 40 de ani, nu a ”dat semne de radicalizare”, iar toate indiciile confirmă teza unui ”act izolat”, a declarat miercuri pentru RTL un purtător de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner, relatează AFP.

Poliţişti au găsit în apartamentul pe care acesta l-a închiriat la Cergy (Val d’Oise) o înregistrare video în care bărbatul a jurat credinţă organizaţiei jihadiste Statul Islamic, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Bărbatul rănit de tiruri de ripostă marţi a fost plasat în arest preventiv, la spital, miercuri, potrivit aceleiaşi surse.

Marţi seara, membri ai Brigăzii de Cercetare şi Intervenţie (BRI), cu cagule pe faţă şi puternic înarmaţi, au percheziţionat un apartament dintr-un cămin studenţesc, la Cergy, a constatat AFP.

Ancheta cu privire la atacul cu ciocan asupra unui poliţist, în faţa Notre-Dame de Paris, se concentra miercuri asupra profilului atipic al atacatorului plasat în arest preventiv – un student la ştiinţele informaţiei care a jurat credinţă Statului Islamic într-o înregistrare video.

Atacând, marţi, un membru al unei patrule de poliţie pe treptele edificiului catolic, agresorul a revendicat faptul că este ”un soldat al califatului”, o experesie folosită pentru a desemna califatul autoproclamat în iunie 2014 de Statul Islamic, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Bărbatul, care avea de asemenea două cuţite de bucătărie asupra sa, a strigat ”asta e pentru Siria” în momentul în care l-a lovit pe poliţist, potrivit ministrului de Interne Gérard Collomb, referindu-se cel mai probabil la coaliţia militară internaţională la care Franţa participă, cu scopul eradicării Statului Islamic în Irak şi Siria.

Poliţistul agresat, în vârstă de 22 de ani, rănit uşor la cot, a fost de asemenea spitalizat, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Parchetul antiterorist a deschis o anchetă.