Confidenţialitate

Atac antisemit în Halle, Germania : un suspect reținut

Două persoane au fost ucise si alte doua ranite grav în oraşul est-german Halle în urma unui atac armat. Unul dintre suspecti a fost retinut – un bărbat german în vârstă de 27 de ani cu opinii de extremă dreapta.
Atacul survine la câteva luni după uciderea de catre un membru al miscarii neonaziste a unui reprezentant pro-migranţi al partidului cancelarului Angela Merkel.
Peste 12.700 de extremişti de dreapta consideraţi periculoşi sunt identificaţi de autorităţile germane.
Parchetul antiterorist german a deschis o ancheta.
Presupusul autor al atentatului de la Halle, a filmat atacul şi a difuzat înregistrarea pe internet.
În filmarea de 35 de minute, bărbatul are o retorica antisemita si afirma că ”Holocaustul nu a existat vreodată”.
Atacul –comis in ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a anului în iudaism – a vizat în principal o sinagogă, în care autorii au încercat să pătrundă şi unde au plasat explozibili, iar apoi un restaurant turcesc.
Doi suspecţi ar fi fugit pe autostrada spre Munchen cu o maşină furată, potrivit primarului din Landsberg, aflat la 15 km de Halle, şi unde au fost auzite de asemenea focuri de armă. Spre seara, Poliţia a anunţat ridicarea stării de alertă impuse după atac, autorizând populaţia să circule din nou pe străzi.
Guvernul cancelarului Angela Merkel si secretarul general ONU Antonio Guttieres au condamnat atacul şi au îndemnat la noi măsuri împotriva violenţelor antisemite. Parlamentul European a ţinut un minut de reculegere pentru victime iar ambasadorul SUA la Berlin a scris pe Twitter că 10 cetăţeni americani se aflau în sinagoga din Halle unde a fost comis atacul.