Atac al presedintelui Traian Basescu la adresa unor ministri din Cabinetul Ponta 4

Cei vizați sunt Liviu Pop numit la Dialog Social și Sorin Câmpeanu, noul ministru al Educației.

Președintele în exercițiu Traian Băsescu a profitat de ceremonia de învestitură a noilor miniștri pentru a ataca doi dintre aceștia.

Doar pentru că îl obligă Constituția, Traian Băsescu a semnat decretele de numire în cazurile Liviu Pop și Sorin Câmpeanu.

Președintele îi acuză că au contribuit prin la un fals distrugerea de instituții ale educației.

Mai exact, președintele i-a acuzat pe cei doi de fals, în legătură cu teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Traian Băsescu a citit un paragraf dintr-o decizie a Curții Constituționale: ‘numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire pe această bază a miniştrilor de către şeful statului. Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei, care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public’, a precizat Traian Băsescu.

În urmă cu mai bine de doi ani, după declanșarea scandalului public, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, propunând totodată Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.’ Reacția ministrului Educatiei de la acea vreme, Liviu Pop, a fost reorganizarea Consiliului. Liviu Pop a dublat numărul de membri ai forului respectiv, moment în care Sorin Câmpeanu, acum ministru al Educației, a devenit secretar general.

Sorin Câmpeanu l-a sustinut public pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidentiale.

Premierul a renunțat ieri la titlul de doctor în drept.