Confidenţialitate

AstraZeneca spune că nu va întârzia livrarea vaccinului anti-Covid în al doilea trimestru

Compania AstraZeneca susține că nu va întârzia livrarea vaccinului anti-Covid în al doilea trimestru al anului și va trimite 180 milioane de vaccinuri către Europa.

20 de milioane de vaccinuri vor pleca spre Italia, a declarat joi Lorenzo Wittum, directorul farmaceutic al AstraZeneca, filiala din Italia, potrivit Reuters.

Oficialii UE rămân, însă, precauți cu privire la aprovizionare.

Reuters scria marți, citând un oficial al UE, că AstraZeneca ar urma să livreze mai puțin de jumătate din vaccinuri față de cât a fost contractat să furnizeze Uniunii Europene în al doilea trimestru.

Lorenzo Wittum declara pentru „Corriere della Sera” că Italia va primi 5 milioane de vaccinuri până la sfârșitul lunii martie, mai puțin decât cele 8 milioane de doze convenite anterior. În total, numărul vaccinurilor ce urmează să ajungă în Italia, până în iunie, este 25 de milioane de doze.

„Confirm că vom livra 180 de milioane de doze către Europa în al doilea trimestru al anului, dintre care 20 de milioane către Italia”, a spus Lorenzo Wittum, adăugând că nu ia în considerare ipoteza, apărută în urmă cu câteva zile, unei aprovizionări mai mult decât înjumătățite, adică cu 90 de milioane de vaccinuri mai puține.

Ministerul italian al sănătății și-a revizuit, pe 12 februarie, planul de vaccinare, reducând dozele preconizate de la AstraZeneca în al doilea trimestru la aproximativ 10 milioane de la 18 milioane.

„AstraZeneca se comportă ca un vânzător de mașini second-hand care nu este de încredere. Obținerea de date fiabile de la această companie este încă o provocare”, declara parlamentarul european Esther de Lange, vicepreşedinta Grupului PPE, care punea la îndoială rețeaua de aprovizionare a companiei.

Chiar dacă AstraZeneca ar livra 180 de milioane de doze în al doilea trimestru, ar pierde în continuare obligațiile sale contractuale de a livra 300 de milioane până la sfârșitul lunii iunie dacă nu va crește aprovizionările în primul trimestru, reduse la 40 de milioane de doze de la 90 milioane.

Foto: Marius Mantea