Confidenţialitate

Începe sezonul premiilor Nobel. 2018, fără cel de Literatură

Luni, Academia Suedeză va decerna Nobelul pentru Fiziologie sau Medicină.

Pe parcursul acestei săptămâni, vom cunoaște numele laureaților din Fizică, Chimie, Economie și câștigătorul Nobelului pentru Pace (vineri).

Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, acordarea trofeului pentru Literatură a fost anulată pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în comitetul care decernează prestigioasa distincţie.

2019 va avea,în schimb, doi câștigători.

În noiembrie 2017, o publicaţia suedeză a scris că mai multe membre, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei Suedeze ar fi fost abuzate sexual de artistul francez Jean-Claude Arnault, soţul unei membre a secţiei de Literatură care decernează anual premiul Nobel. Academia Nobel a rupt între timp legăturile cu Arnault, care a negat toate acuzaţiile care i s-au adus.

Nu toate acuzațiile s-au dovedit, însă procuratura din Suedia l-a pus sub acuzare pe bărbat pentru viol.

De la înfiinţarea premiului Nobel pentru Literatură, în 1901, Academia Suedeză a ales să nu îl acorde de şapte ori, dar pentru că nominalizările nu întruneau criteriile menţionate în testamentul lui Alfred Nobel.

Toţi ochii sunt îndreptaţi acum spre Nobelul pentru Pace, care va fi anunţat pe 5 octombrie, la Oslo.

Președintele Donald Trump a fost menţionat pentru eforturile de a instaura pacea în peninsula coreeană, dar totuși liderul de la Casa Albă a retras SUA din acordurile internaţionale privind schimbările climatice şi programul nuclear al Iranului.

Şi numele preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in este vehiculat, pentru eforturile de reconciliere cu Coreea de Nord.

Pe listă ar mai fi si activista yazidi Nadia Murad care militează împotriva violenţelor sexuale, şi organizaţii de apărare a drepturilor jurnaliştilor din Rusia.