Începe Târgul de carte Bookfest. Suedia – invitat de onoare

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017 s-a deschis oficial miercuri, la Romexpo, în prezenţa lui Tamar Samash, ambasadorul Israelului la Bucureşti, ţara invitată a salonului de anul trecut, a lui Anneli Lindahl Kenny, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, ţara invitată a acestei ediţii, şi a lui Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, ţara invitată a ediţiei de anul viitor.

Salonul de anul acesta se desfăşoară pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi.

Anul acesta spaţiul a fost mărit cu 20%, fiind expuse la vânzare un milion de cărţi, dintre care câteva mii de titluri noi.

Aproximativ 200 de entităţi expun la Bookfest şi organizează 400 de evenimente, lansări de carte, spectacole de tot felul.

Copiii au un spaţiu dublu, unde se organizează manifestări speciale pentru ei.

Înfiinţat în 2006, din dorinţa editorilor de carte, Bookfest a fost organizată atunci de AER, condus de Gabriel Liiceanu.

Bookfest are, pe lângă ediţia din Bucureşti, începând din 2012, şi ediţii locale: şase la Timişoara, cinci la Cluj-Napoca, trei la Târgu-Mureş, patru la Braşov, două la Iaşi, iar în 2016 şi la Chişinău. Capitala ocupă 50% din piaţa de carte.

Prezent la deschidere, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, a vorbit despre importanţa cărţii. „Cultura este o chestiune de zi cu zi. Un festival ajută să conştientizăm importanţa lecturii”, a spus ministrul.

„De la1 ianuarie 2016 TVA-ul la carte şi la tipărituri este de 5%, una dintre cele mai mici cote din Uniunea Europeană. De altfel, anul trecut la Bookfest s-a înregistrat o creştere de 10% la vânzări. La nivel mondial, în 2017, a crescut consumul şi vânzările la cartea tipărită, scâzând la cele în format digital. Pentru cei care erau profeţii dispriţiei cărţii tipărite, iată că s-au înşelat, că piaţa este surprinzătoare. Literatura în format tipărit are un viitor”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017 are loc la Bucureşti până duminică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS