Confidenţialitate

Astazi ar putea fi data sentinta finala in procesul de coruptie al Monicai Iacob Ridzi

Procurorii anticorupție care au trimis-o în judecată pe Monica Iacob Ritzi spun că în primăvara anului 2009, fostul ministru ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării în 41 de orașe a unor acțiuni dedicate Zilei Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare, să atribuie ilegal mai multe contracte unor firme private.

Un exemplu este cel al firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL care au primit peste 3 milioane de lei, sumă mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget.

Concertele organizate de minister au avut loc înainte de campania elctorală pentru alegerile europarlamnetare din 2009, la care candida din partea PDL și fiica cea mică a fostului președinte, Elena Băsescu.

De altfel, mezina lui Traian Băsescu a participat la acțiunile organizate de colega sa de partid, Monica Iacob Ritzi.

Procurorii o acuză pe Ridzi că, după începerea verificărilor, în iulie 2009, a intervenit pentru ca din calculatoarele Ministerului Tineretului să fie șterse date aparţinând unora dintre coinculpaţi dar și informații importante care arătau cum s-au organizat petrecerile publice.

În fața judecătorilor de la Înalta Curte, Monica Iacob Ritzi a declarat că a ajuns în această situație pentru că a fost credulă și a avut o încredere prea mare în oameni. A cerut indulgență, explicând că are doi copii mici care s-au născut cu probleme din cauza stresului provocat de această anchetă.

În acest dosar, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă, cerând recuperarea a peste 2,7 milioane de lei.

Pe lângă Monica Iacob Ritzi, alți 11 inculpați își așteaptă sentința în această cauză. Majoritatea sunt foști angajați ai Ministerului Tineretului.