Confidenţialitate

Asociațiile consumatorilor îl critică și ironizează pe Florin Cîțu după ce premierul a spus că avem cele mai mici prețuri din UE | AUDIO

Valuri de ironii și de critici vin de la asociațiile care îi reprezintă pe consumatori după ce șeful Guvernului a transmis că România are cele mai mici prețuri la alimente din Uniunea Europeană și că „explozia prețurilor” din ultima vreme ar fi, citez, „un fake news”.

Prețurile chiar au explodat – spune președintele Asociației Pro Consumatori, profesor-doctor Costel Stanciu:

”În ultima perioadă a avut loc o evoluție spectaculoasă a prețurilor, atât la alimente, cât și la alte mărfuri, nealimentare. În primul rând ne interesează prețurile la alimente. Prețurile au crescut cu 20-30%, adică sunt creșteri care au afectat puterea de cumpărare a consumatorilor, sunt creșteri care au generat probleme unor consumatori cu venituri mici, mă refer la pensionari, și la cei care au familii numeroase și venituri modeste.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prețuri mai mari afectează exact coșul minim, adică alimente de care populația nu se poate lipsi. Iar premierul ar trebui să țină cont de cât sunt salariile și pensiile în România când face asemenea comparații, mai spune președintele Asociației Pro Consumatori:

”Mă refer, în primul rând, la alimentele consumate frecvent, cărnuri, lactate, legume, fructe, pâine. Constatăm cu toții o scădere a nivelului de trai, cu repercusiuni asupra stării de sănătate.

Vreau să vă citez dintr-un mesaj citat de premier: Eurostat confirmă, în România sunt cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană. Și are și un PS Florin Cîțu: Așa mai omorâm un fake-news despre explozia prețurilor…

Domnul prim-ministru a făcut această declarație neluând în considerare salariul de care beneficiază, respectiv pensiile, de care beneficiază consumatorii din țările dezvoltate, Germania, Franța, Italia, Spania. Salariul minim din România este de câteva ori mai mic decât salariul minim din acele țări, la fel și pensia. Să faci astfel de comparații nu mi se pare corect. Fake-news guvernamental.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opoziția taxează declarațiile premierului și amintește că românii plătesc mai mult pentru multe servicii și utilități, nu doar pentru alimente.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, fost premier:

”Românii, în aceste luni, au sărăcit. Doar în mintea premierului Cîțu românii o duc mai bine. Aproape s-au dublat facturile la energie, prețul pe litrul de benzină a ajuns la 6 lei. 70% dintre români spun, în acest moment, că România merge într-o direcție greșită”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentarii PSD au depus, miercuri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, numită „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.