Confidenţialitate

Asociații ale magistraților cer măsuri anti-COVID-19 în instanțe și parchete

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de UNJR, AMR, AJADO și APR, unele instanțe se află deja în situații limită din cauza lipsei de personal, ca urmare a îmbolnăvirilor și a contactelor directe cu persoanele îmbolnăvite, ce au determinat măsuri de izolare și carantinare.

„În prezent nu există un cadrul legal special, care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun pe perioada crizei sanitare generate de pandemia COVID-19.

De asemenea, până în prezent nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei în instanțe și parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu, precizează asociațiile.

Măsurile luate de instanțe și parchete au fost diferite și au depins nu doar de abilitățile manageriale ale conducătorilor lor, ci și de factori externi, precum creșterea procentului de infectare a populației, volumul de activitate, resursele umane disponibile, condițiile de muncă sau gradul de implicare și disponibilitatea din partea altor instituții ale statului cu competențe precise, în special a Direcției de Sănătate Publică”, se arată în comunicatul transmis de asociațiile magistraților.

Potrivit acestora, după starea de urgență, toate dosarele suspendate pe o perioadă de 2 luni au fost repuse pe rol, adăugându-se celor înregistrate în aceeași perioadă și celor generate de măsurile luate de autorități în pandemie. Ca atare, volumul de muncă a crescut, fiind mai mare decât cel normal, iar acesta trebuie gestionat, în lipsa oricăror derogări, ca și cum situația de fapt ar fi una normală.

Potrivit reprezentanților asociațiilor juridice, prin susținerea unei strategii de tipul “fiecare pe cont propriu”, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției „s-au derobat de responsabilitățile ce le revin, afectând în acest mod nu doar buna desfășurare a activității în instanțe si parchete, ci si dreptul de acces la justiție în condiții de egalitate și de siguranță al miilor de cetățeni citați în fiecare zi la instanțe și parchete”, se mi arată în comunicat.