Confidenţialitate

Asociația MaiMultVerde extinde programul ”Cu Apele Curate” pentru a cuprinde atât Dunărea, cât și afluenții săi

Asociația MaiMultVerde anunță continuarea și extinderea programului ”Cu Apele Curate”, lansat în mai 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane.

Programul a debutat cu o serie de amenajări, activități și evenimente comunitare în 10 orașe dunărene, iar acum se extinde și pe afluenți, cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

Programul Cu Apele Curate vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albiile râurilor, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare.

Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, aproximativ 4,2 tone de deșeuri sunt transportate zilnic pe Dunăre, adică 1533 de tone pe an. În plus, până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel acumulează cantități imense de plastic, ceea ce duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm și deteriorarea peisajului. Pentru a lupta cu acest debit de 4,2 tone/zi de deșeuri sunt necesare acțiuni extinse și menținute pe termen lung în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România, cât și în țările riverane.

Săptămâna Apelor: 14 – 22 martie

Pentru a marca extinderea programului, Asociația MaiMultVerde organizează, în perioada 14 – 22 martie, o serie de acțiuni de ecologizare și conștientizare în 18 orașe, marcând în același timp două date importante – 14 martie: Ziua Internațională a Râurilor și 22 martie: Ziua Mondială a Apei. Astfel, la Drobeta-Turnu Severin se vor desfășura activități variate, pentru toate vârstele – de la ecologizări, drumeții educaționale și flash mob în centrul orașului, până la Ziua porților deschise la stația de epurare a apei ce deservește municipiul și la laboratorul de testare a calității apei.

Tot în cadrul programului va fi lansat la Sf. Gheorghe proiectul pilot „Oltul cu apele curate”, în parteneriat cu Fundația Comunitară Covasna, prin care, în colaborare cu autoritățile și poliția locale, vor fi identificate locurile din apropierea malurilor Oltului unde se depozitează ilegal deșeuri, vor fi amplasate camere video care vor fi permanent monitorizate, iar ulterior cei care abandonează deșeuri în aceste zone vor fi trași la răspundere. Proiectul va culmina, în luna august, cu o acțiune amplă de ecologizare a  malurilor și luciului apei Oltului pe tronsonul izvor – Sf.Gheorghe, în care vor fi implicate localitățile prin care trece Oltul din două județe, Harghita și Covasna.

Pentru informații detaliate privind calendarul evenimentelor și măsuri anti-poluare cei interesați sunt invitați să intre pe site-ul www.cuapelecurate.ro.

FOTO: Asociația MaiMultVerde