Confidenţialitate

Asociat al lui Giuliani, acuzat că a primit un milion de dolari de la oligarhul Dmytro Firtash

Procurorii americani susţin că Lev Parnas, un asociat al lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui SUA Donald Trump, a primit suma de un milion de dolari din partea unui avocat al oligarhului ucrainean Dmytro Firtash, informează Mediafax, citând Reuters.

Procurorii susţin că Lev Parnas, acuzat de infracţiuni privind finanţarea electorală, a ascuns informaţiile privind primirea acestei sume, astfel că plasarea în arest la domiciliu după plata unei cauţiuni ar trebui revocată.

Lev Parnas susţine că nu a ascuns sursa de finanţare. Omul de afaceri se află în arest preventiv la domiciliu în Florida.

Săptămâna trecută, procurorii i-au cerut judecătorului districtual din Manhattan (New York), Paul Oetken, anularea cauţiunii în cazul lui Lev Parnas. Potrivit procurorilor, Lev Parnas a primit un milion de dolari printr-un cont din Rusia, în septembrie. Contul îi aparţine soţiei, Svetlana Parnas.

Procurorul SUA Rebekah Donaleski susţine că sursa fondurilor este avocatul lui Dmytro Firtash.

Lev Parnas, cetăţean american originar din Ucraina, şi Igor Fruman, cetăţean american originar din Belarus, au donat 325.000 de dolari unui comitet politic care susţine campania electorală a lui Donald Trump. Cei doi oameni de afaceri care locuiesc în statul Florida sunt inculpaţi în SUA pentru conspiraţie, declaraţii false la Comisia Electorală Federală şi falsificare de documente. Lev Parnas şi Igor Fruman sunt implicaţi în eforturile lui Rudy Giuliani de a obţine cooperarea unor oficiali din Ucraina în investigarea afacerilor fostului vicepreşedinte Joseph Biden şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.