Confidenţialitate

Asistenții maternali de peste 65 de ani, evaluați săptămâna aceasta de ANPDCA. Decizia, luată după decesul fetiței din Timiș, aflate în grija unui asistent maternal | AUDIO

Săptămâna aceasta, toți asistenții maternali care au trecut de vârsta de pensionare vor fi evaluați. Anunțul a fost făcut de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Rareș-Petru Achiriloaie. Decizia vine ca urmare a morții unei fetițe de 4 ani din Timiș, aflată în îngrijirea unei asistente maternale. Pe corpul copilei au fost găsite mai multe urme de violență, inclusiv urme de legare la mâini.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca măsură la nivel național, a fost cerută o evidenţă şi o evaluare a tuturor asistenţilor maternali profesionişti, cu atestat valabil şi aflaţi în contract cu DGASPC, de peste 65 de ani. În plus, copiii îngrijiți de acești asistenți vor fi evaluați la rândul lor pentru a se stabili evoluţia dezvoltării fizice, mentale, morale şi sociale. Schimbări ar putea să apară și în ceea ce privește condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului maternal profesionist.

Pornind de la tragedia din Timiș, conducerea ANPDCA a făcut controale în mai multe județe – Constanţa, Tulcea, Galaţi, Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Timiş. În ceea ce privește județul Timiș, săptămâna aceasta, va fi făcut public un raport cu privire la cazul fetiței de 4 ani, dar și la managementul din cadrul DGASPC Timiș.

Vă reamintesc, în luna decembrie a anului trecut, o fetiță de 4 ani ar fi căzut din pat în timpul noptii si s-ar fi lovit la cap de un dulap. Asistenta maternală, o femeie de 71 de ani, angajata de aproape 20 de ani la Directia pentru Protectia Copilului Timis, care o crestea pe micuta, nu a dat importanta loviturii si a ajutat-o pe fetita sa se urce inapoi in pat si sa doarma. Dupa cateva ore, cand s-a trezit, copilul avea o leziune la cap, iar după micul dejun a inceput sa vomite si a lesinat. Femeia a chemat ambulanța, dar medicii doar au constatat decesul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Profesorii vor fi obligați să declare dacă fac meditații cu elevii de la clasă