Confidenţialitate

ASF va controla companiile de asigurări care vând polițe RCA

Toate companiile de asigurări care vând polițe RCA vor fi controlate de Autoritatea pentru Supravegherea Financiară.

Mai exact, va fi verificată modalitatea de calcul a acestor polițe, scrie Profit.ro.

Anunțul ASF vine în contextul în care mai multe societăți au declarat că vor scumpi primele RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea ca până la sfârșitul acestui an să vadă cum stabilesc asigurătorii tarifele la polițele RCA. Astfel, patru specialiști în domeniu vor controla toate cele 9 companii autorizate acum să vândă asigurarea obligatorie auto.

Verificările vin după ce prețurile au crescut cu 15% din iunie până în prezent, iar cei mai afectați au fost transportatorii profesioniști. În cazul camioanelor, tarifele s-au dublat.

În plus, 3 firme de asigurare au înștiințat ASF că vor mai exista majorări la primele RCA, a declarat pentru Profit.ro, Marius Vorniceanu, vicepreședintele ASF. Oficialul a declarat că vor fi verificate toate formulele de calcul pentru prețurile RCA. Vorniceanu recunoaște cu ASF nu poate interveni asupra prețurilor, dat precizează că tarifele nu ar trebui să ajungă la niveluri care nu pot fi suportate de clienți.

Tarifele RCA au crescut și din cauza faptului că Astra nu mai poate vinde astfel de polițe, iar Euroins și Carpatica au intrat în programe de redresare financiară. Cele 3 firme vindeau mai bine de 70% din asigurările auto obligatorii.