Confidenţialitate

ASF: Guvernanții pregătesc o nou conducere. Luni, Parlamentul se va reuni pentru a valida noile propuneri | AUDIO

Guvernanții pregătesc o nou conducere pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Mandatele șefilor au expirat în noiembrie, iar luni Parlamentul se va reuni pentru a valida noile propuneri. Plătite cu bani grei, aceste funcții sunt extrem de râvnite. Postul de președinte va reveni PSD, care îl susține pe Alexandru Petrescu, fost ministru în Cabinetele Grindeanu și Dăncilă, spun surse politice. Iar cele două funcții de vicepreședinte revin PNL. Va fi desemnat și Consiului ASF.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După falimentele răsunătoare ale City Insurance și Euroins, ASF s-a confurntat cu scandaluri repetate legate de salariile colosale pe care le încasează șefii. Acum, Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF.

Are dublă cetățenie, româno-britanică, și este absolvent de Economie în Regatul Unite. A fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat în guvernul Grindeanu. Apoi, ministru al Comunicațiilor în Cabinetul Vioricăi Dăncilă. El este acum președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. A fost numit acolo în vara acestui an. A fost șef al Poștei Române într-o perioadă în care compania a fost implicată în mai multe scandaluri. A fost și președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

Cele două funcții de vicepreședinți, revin, potrivit împărțirii, PNL. În octombrie, după ce s-a aflat că la ASF s-au acordat câte 16 salarii anual, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, declara: „Nu cred că astfel de acțiuni fac cinste”, am încheiat citatul.

În Parlament, opoziția a făcut public contractul Colectiv de Muncă din ASF. Potrivit datelor din 2022, cel mai mare salariu era al președintelui Nicu Marcu, de 25.000 de euro lunar.

Între primele pe care și le acordau, pentru realizări, se afla și prima pentru Ziua ASF. „Cel mai prost plătit angajat primește de Ziua ASF minim 7.000 lei net”, dezvăluiau atunci parlamentarii opoziției.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Percheziții DNA la Ministerul de Finanțe. Reprezentanții MF: Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile de izolare a situației