Confidenţialitate

ASF a solicitat modificarea legislației pentru ca Autoritatea să aibă dreptul să blocheze direct site-urile cu activităţi neautorizate | AUDIO

A.S.F va putea bloca direct site-urile cu activităţi neautorizate cum sunt cele care îndeamnă oamenii să facă investiții în diverse afaceri. Sunt vizate platformele care folosesc imaginea și vocile unor persoane publice – autorități și vedete TV – pentru a păcăli potențialii „clienți” să plătească diverse sume de bani către firme-fantomă. Ar urma ca legislația să fie modificată în acest sens pentru a opri tentativele de fraudă online.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conducerea ASF a solicitat modificarea legislației pentru ca Autoritatea să aibă dreptul să blocheze direct site-urile cu activităţi neautorizate

Sunt site-uri precum cele care folosesc imaginea președintelui țării, premierului, a Guvernatorului BNR, clipuri video modificate cu prezentatori TV sau siglele unor instituții precum ASF ori ale unor televiziuni, pentru a păcăli oamenii să facă diverse plăți, așa-zise investiții de pe urma cărora ar avea câștiguri fabuloase.

„Una dintre propunerile de modificare a legislației vizează dreptul Autorității de Supraveghere Financiară de restricționare a accesului pe teritoriul României către paginile online ale entităților neautorizate în contextul intensificării acestor tentative de fraudă online prin lansarea de informații false”, a spus Gabriela Horga, vicepreşedintă la Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-o dezbatere Ziarul Financiar Live.

ASF amintește că nu face recomandări de investiţii, nu solicită transferuri de fonduri, nu intermediază recuperări de sume pierdute din investiţiile anterioare

Numai anul trecut au fost emise 30 de alerte cu tentative de fraudă, fiind depistate astfel de practici pe 68 de website-uri aparţinând unor entităţi neautorizate.

„Aceste fraude sunt cunoscute și sub numele de investment fraud. Sunt diverse. Se referă la tranzacții cu acțiuni fictive, cryptomonede inexistente, tot felul de produse financiare fictive care sunt oferite cetățenilor și, practic, astfel sunt înșelați”, a mai spus Gabriela Horga, vicepreşedintă la Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-o dezbatere Ziarul Financiar Live.

Ordonanţa care va permite ASF să blocheze site-urile cu așa-zisele afaceri ce aduc câștiguri mari peste noapte a fost transmisă către Ministerul de Finanţe.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sabin Sărmaș explică cum se aplică sancțiunile în cazul Legii Deepfake și cine stabilește diferența dintre conținut amuzant sau malițios | VIDEO