Confidenţialitate

ASF, la audierile din Parlament: Falimentul Euroins va aduce o gaură de aproape 250 de milioane de euro | AUDIO

Falimentul Euroins va aduce o gaură de aproape 250 de milioane de euro, apreciază conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, care a fost audiată în Parlament. Sunt peste 55 de mii de dosare de daună deja deschise, explică vicepreședintele ASF Cristian Roșu.

Cristian Roșu: „Cam 50.000 de dosare vor ajunge probabil la plată”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În rezervă la Euroins sunt 55.000 de dosare de daună. Nu toate din istoria celorlalte trei falimente nu vor fi însoțite de cereri de plată, din varii motive. Deci cam 50.000 de dosare vor ajunge probabil la plată. Toate polițele de asigurare existente azi ale lui Euroins rămân în vigoare, deci estimăm o perioadă cam de 9 luni de zile, care sunt în vigoare și care vor produce posibile daune. Estimăm undeva la 140.000 de dosare și undeva în jur de 250 de milioane de euro”, a spus Cristian Roșu.

În Parlament, președintele ASF – Nicu Marcu – a mai spus că firmele care au dat faliment au fraudat sistematic statul.

Nicu Marcu: „Aceste companii stăteau cu dosare sub masă, pe care nu le înregistrau”

Conducerea ASF a spus că se cere schimbarea legislației astfel încât autoritatea să poată lua decizii mai dure în cazul firmelor de asigurări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aceste companii… majoritatea dintre ele au fraudat. Aceste companii stăteau cu dosare sub masă, pe care nu le înregistrau; nu și-au înregistrat dosarele din instanță pe care le aveau în contabilitate și a trebuit să investigăm toate aceste lucruri. Iar ca măsură în continuare – un sistem informatic prin care determinăm toate companiile de asigurări să-și introducă toate datele, să vedem trasabilitatea în timp real.

Adică zilnic, de pe o zi pe alta. Lucru care până acum nu s-a putut verifica pentru că totul se făcea ori prin controlul pe care îl făceam la fața locului, ori găseam dosare ascunse, ori sisteme informatice unde dădeai un click și-ți spuneau că nu mai merge sistemul informatic”, a explicat Nicu Marcu.

Vă remintesc, după falimentul Euroins, ASF propune Ministerului Finanțelor plafonarea tarifelor RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Adrian Negrescu, consultant economic, despre Euroins: ASF și-a ratat misiunea. Plafonarea prețurilor la asigurări nu e o soluție | AUDIO