Confidenţialitate

ASF cere unui număr de 7 firme de asigurări să recalculeze tarifele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară cere unui număr de 7 firme de asigurări să recalculeze tarifele RCA, în cel mult o lună de zile.

Apelul a fost făcut după controalele inopinate efectuate de ASF la aceste societăți.

 

Consiliul ASF a hotărât cA societățile Generali, Groupama, Allianz – Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins să reanalizeze metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA.

În plus, firmele de asigurări trebuie să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate.

Toate aceste obligații au fost stabilite în urma verificărilor făcute de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară la societățile care vând polițe RCA.

Echipele de control au constatat mai multe abateri: între altele, probleme legate de calitatea și corectitudinea datelor folosite în calculul RCA, dar și diferențe semnificative între ultima și actuala valoare a poliței. Deficiențele trebuie remediate în termen de 30 de zile.

De menționat că, în cazul Carpatica Asigurări și City Insurance, controalele nu au fost încă finalizate.

 

Tarife mai mari în ianuarie

Prima medie pentru poliţele RCA era în ianuarie mai mare cu 61% faţă de iunie 2015 pentru vehiculele de transport persoane, în timp ce pentru segmentul autoutilitare/autocamioane avansul este de 46%, a anunţat miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

“Potrivit raportărilor transmise de societățile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluției tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru polițe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane și transport de persoane, înregistra o creștere de 42% față de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creșterea a fost de 61%”, arată ASF, într-un comunicat.

Autoritatea notează că dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor și cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane.

În decembrie, transportatorii au organizat un protest la Bucureşti, blocând cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze Piaţa Victoria şi Şoseaua Kiseleff, principala nemulţumire fiind legată de creşterea tarifelor RCA.