Confidenţialitate

Artistul Ioan Bolborea, cercetat pentru monumente realizate din materiale de calitate inferioară

Sculptorul Ioan Bolborea este cercetat de poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale pentru un prejudiciu de aproape 18 milioane de lei.

Artistul a încheiat contracte pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi realizat din materiale de calitate inferioară.

Potrivit portalului G4Media.ro, Ioan Bolborea a fost implicat, în ultimii ani, în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor realizate prin contracte cu Administratia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Instituția a depus plângere, potrivit surselor din anchetă.

“În fapt, din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/ artist a încheiat mai multe contracte cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat să realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, potrivit unui comunicat al Poliției.
La percheziţii au fost găsite mai multe bunuri de valoare probatorie, printre care o statuetă ce reprezinta „Lupa Capitolina” (Lupoaica), mai multe componente ale unor ansambluri statutare, statuete tip machetă, care au fost ridicate în vederea expertizării, precum şi mai multe înscrisuri şi sume de bani în lei şi euro, toate ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Artistul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigaţii Criminale.
Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, care a produs consecinţe deosebit de grave.