Confidenţialitate

Artiştii se plâng că pandemia va afecta serios industria spectacolelor

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că artiștii nu au fost ignorați în schema de ajutor de stat pe care Guvernul a pregătit-o pentru sectorul cultural afectat de pandemia de coronavirus.

Bogdan Gheorghiu a spus la Europa FM că un sfert din suma totală de 100 de milioane de euro le va reveni artiștilor independenți.

“La artişti va ajunge în jur de 25 % din această sumă. Asta înseamnă 25 milioane de euro din banii oferiţi de stat, plus 5 milioane de euro din banii cu care vor contribui şi organizatorii în realizarea acestei scheme, vorbim de un total de 30 de milioane de euro care vor ajunge la artişti. Nu e deloc puţin, nu au fost deloc ignoraţi când s-a conceput această schemă de ajutor” – spune ministrul culturii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mulți artiști au semnat o scrisoare deschisă prin care au atras atenția că statul a uitat de ei atunci când a stabilit schema de ajutor pentru firmele din domeniul cultural.

Tudor Chirilă a spus în emisiunea Deșteptarea că banii vor ajunge la organizatorii de evenimente:

“Această scrisoare nu ajută doar artiştii, ci şi pe actori. Să fim atenţi că o întreagă industrie care se prebuşeşte, pentru că în spatele scenelor sunt mulţi alţi aomeni care nu sunt nici artişti, nici actori … vorbim de luminişti, scenarişti, tehnicieni de scenă ş.a.m.d. “- a spus Tudor Chirilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Culturii, Bogdan Gherghiu spune că banii nu vor rămâne la organizatorii de concerte și festivaluri. Ei sunt doar intermediari, iar statul a apelat la aceștia, deoarece nu există o evidență a tuturor artiștilor independenți din România.

Oricum, firmele din domeniul artistic au termen ca până mâine să se înscrie Registrul Sectorului Cultural.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Schema de ajutor de stat pentru domeniul cultural nu a fost încă aprobată de Guvern. Vor fi două săptămâni de dezbateri publice, în care mai pot apărea modificări – spune ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a precizat că vicepremierul Raluca Turcan s-a întâlnit astăzi la Guvern( la ora 13) cu reprezentanți ai artiștilor independenți. O problema de sănătate nu i-a permis ministrului să participe la această întâlnire.