Articole privind funcționarea Secției Speciale, neconstituționale

CCR a declarat neconstituționale două articole care privesc atribuțiile Secției Speciale de anchetare a infracțiunilor din justiție.

Unul ține de poziția procurorului ierarhic superior în cadrul Secției, iar celălalt permitea exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele care țin de competența Secției.

Declarat acum neconstituțional, acest articol i-a salvat pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, dar și pe fostul senator PNL Tudor Chiuariu.

Concret, Înalta Curte a cerut Curții Constitutuionale să se pronunțe pe câteva modificări aduse de fosta coaliție PSD-ALDE Legii privind organizarea judiciară.

Modificările au fost făcute prin două ordonanțe de urgență promovate de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, și adoptate de fostul premier Viorica Dancila.

Articolele au fost invocate în două dosare în care au fost implicați magistrați: unul condamnat cu amînare pentru că a condus băut, iar celălalt, într-un caz în care Secția Specială ceruse redeschiderea unei anchete clasate de DNA.

În baza articolului declarat acum neconstituțional, Secția Specială nu a mai vrut să continue câteva procese de răsunet, iar judecătorii de la Instanţa Supremă au fost nevoiţi să menţînă deciziile date în prima instanță, multe fiind de achitare.

Secția Specială i-ar fi scăpat astfel și pe foștii deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Condamnați în primă instanță, procesul lor continuă doar pentru că foștii parlamentari au contestat sentința.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS